Vaporizerens Historie

Hvordan ble vaporizeren oppfunnet?

Vaporizeren er et moderne verktøy som lar oss konsumere urter på en helt ny måte. Man skulle ikke tro det, men vaping er en eldgammel teknikk.

Vaping i det gamle Egypt

Vaping er en moderne trend, og man skulle tro at teknikken er helt ny. Likevel har vaping røtter fra antikken. Det gamle Egypt var kjent for deres vape-teknikk, som gikk ut på å bruke varme steiner til å skape damp av urter. For tusener av årsiden ble den første shisha-pipen introdusert til India. Alle disse eldgamle teknikkene som ble brukt i hele verden ledet til den moderne og høyteknologiske vaporizeren slik vi kjenner dem i dag.

Herbert Gilbert med sin e-sigarett

Teknologien bak vaping sto stille i noen tusen år, før Herbert Gilbert introduserte “the Smokeless Non-Tobacco Cigarette” i 1963. Den smarte oppfinneren tok de eldgamle teknikkene til et nytt nivå, men det gjensto fortsatt milevis før vaping kom dit det er i dag. Til tross for at det var flere fordeler med Gilberts verktøy, tok det enda noen tiår før vaping virkelig slo gjennom. Det spekuleres i at tobakksindustrien gjennom lobbyvirksomhet klarte å kvele innovasjonstakten og populariteten til disse revolusjonerende metodene.

Herbert Gilberts oppfinnelse ble videreført av den kinesiske forskeren Hon Lik i 2003. Forskeren hadde lenge forsøkt å slutte å røyke ved hjelp av nikotinplaster uten hell, og tenkte at det måtte være en bedre måte å slutte å røyke på. Han forsøkte først å lage en e-sigarett med forbrenning basert på ultralyd. Dette fikk han raskt til med stasjonære e-sigaretter, men det krevde mye prøving og feiling før han klarte å produsere en bærbar e-sigarett som ga korrekt dose nikotin samtidig som den minimerte lukt. I de påfølgende årene ble e-sigaretter stort sett brukt i Kina, før de slo gjennom i USA og i Europa rundt år 2010.

Hon Lik tar seg et godt drag av sin e-sigarett

I de siste årene har vape-industrien hatt en enorm vekst, mye takket være at folk over hele verden har fått opp øynene for hvor helseskadelig vanlig røyking kan være. Teknikken bak de moderne e-sigarettene har gitt grobunn for høyteknologiske vaporizerne som man kan bruke til urter. Vaping som inntaksmetode er i kraftig vekst, og det kommer stadig nye innovasjoner. Markedene har blitt åpnet opp som følge av at folk flest har blitt mer liberale, og som følge av dette har innovasjonstakten eksplodert. Vi i StayBaked har en stor interesse for damp, og vi følger hele tiden med på nyvinninger i bransjen. I neste innlegg i serien gir vi for oss hvordan en moderne vaporizer fungerer.